De ‘bouchon Lyonnais’ is ontstaan na de oorlog van 1870 -1871. Veel kooksters van de bourgeoisie hadden geen werk meer. Om toch inkomsten te genereren begonnen de meesten vanuit eigen keuken één menu te serveren, inderdaad, in eigen huiskamer. In beginsel voornamelijk om de zijde-arbeiders een voedzame maaltijd voor te zetten. Maar al snel wisten ook de rijkeren hun weg naar de bouchons te vinden. Deze kooksters, les mères genoemd, verstonden de kunst om met goedkope ingredienten een hoogwaardige maaltijd te bereiden. Geen enkel deel van eetbaar beest (vooral varken) werd verspild. Les mères stonden aan de wieg van dé keuken van Lyon, die ook wel de bakermat van de algehele Franse gastronomie wordt genoemd. Door de gunstige ligging van de stad aan de Rhône (en Saône) was, en is er een dagelijkse toevoer van alle streekproducten waar de bouchonkeuken beroemd door is geworden. Het woord bouchon is hoogstwaarschijnlijk afgeleid van het oudfranse woord ‘bousche’ hetgeen takkenbos betekent. Deze takkenbosjes markeerden in de 19e eeuw de deuren van eet- en drinkgelegenheden.